Консумацията на качествена вода е жизненоважна за доброто общо състояние на всеки човек, особено на учениците. При неглижирането на този фактор може да възникнат сериозни проблеми. Това съветва Гергана Генова, която е един от най-успешните специалисти по така нареченото японско чудо вода „Канген“.

 

За малките деца е много важно да са хидратирани. Особено в днешно време, когато средата им в организма е все по-киселинна, заради все по-разпространената консумация на вредни храни и стресът, на който са подложени.

 

По думите на експерта водата трябва да е достатъчно при децата, да се пие на равни интервали, но и да е качествена. Това важи с най-голяма тежест за времето, което прекарват в училище – водата от водопровода не е ясно с какви примеси е.

 

Възможно е да има и хлор, който причинява проблеми с дихателните пътища и ендокринната система. Същият проблем важи и за минералните води в пластмасови бутилки с неясен произход, които ако са изложени на над 18 градуса, започват да се отделят химикали. Те се поглъщат от организма на детето, който все още не е развит и същевременно се натрупват.

 

Водата „Канген“ е доказано полезна за малчуганите, защото водните ѝ молекули са много по-малки и много по-лесно навлизат в клетката. В нея има активен водород, който неутрализира свободните радикали. Защото, когато те не се неутрализират с антиоксидант, засягат здрави клетки. Кислородът се пренася по-лесно през кръвта.

Освен това качествената вода е важна и за мозъка, който е 90% вода, а правилната му хидратация е определяща за концентрацията на учениците през деня. Особено в контекста на това, че децата евентуално ще трябва да използват маски, което допълнително ще затрудни недостатъчния прием на кислород.

 

Не на последно място, водата „Канген“ не “отмива” ценните вещества като калций и магнезий, които са жизненоважни при младия организъм. Тя може да се използва и като качествен дезинфектант, ако машината се настрои с ph 2.5. Именно такава вода се употребява и в болниците в Япония за дезинфекция в борбата с вируси и бактерии. Нужно е и да се обърне специално внимание на бутилката – най-добре е да е стъклена. Но ако това не е възможно – използвайте пластмасова, но без бисфенол.