Всяка година немалък брой млади българи напускат страната ни, за да продължат своето средно или висше образование в чужбина. Но още преди кандидатстване е важно всеки бъдещ студент да е запознат с някои особености на образованието и системата в дадена страна.

Интернет ни позволява да намерим почти всичко, което ни е необходимо като информация, включително и за учебните заведения в чужбина. На своя уеб сайт всеки университет представя своите учебни програми и подробности за кандидатстването, обучението и таксите. Но истината е, че информацията в интернет не може да замени реалния контакт и обратна връзка, която бъдещите възпитаници могат да получат от първоизточник.

Именно затова съществуват български агенции за образование в чужбина, които се грижат за успеха на  младите българи зад граница.

Една от най-важните инициативи, които осъществяват организациите за образование в чужбина, е именно да срещнат заинтригуваните младежи и представители на различни учебни заведения, както от Европа, така и от други страни по света. И за това са се сетили специалистите от ЕДЛАНТА.

Експерти в областта, споделят, че чрез осъществяване на онлайн уебинари („talk show”) се създава дискусия между представителя на университета и бъдещите кандидати. Така, в пряк контакт, участниците могат да зададат своите предварително подготвени въпроси, както и спонтанно възникнали, и да получат отговор от първо лице, което провежда своето обучение там. Така получената информация ще бъде напълно обективна.

Задачата на консултантите е да координират разговора и да споделят всички останали важни подробности, които един кандидат трябва да знае и няма да намери в уеб страниците, на който и да е университет. Например информация за настаняване, възможност за кредити и работа, насоки за кандидатстудентски изпити…

Експерти, наблюдаващи тенденциите през последните две години споделят, че интересът към образование в чужбина не е намалял, въпреки сегашната ситуация и мерки. Съобщават, че фокусът е обърнат предимно към Германия, Австрия, Нидерландия, Италия, Испания, Белгия и Швеция. Германия остава на водеща позиция като най-предпочитана страна за образование по медицина, Нидерландия и Италия са водещи в избора за изучаване на психология.

Друг интересен факт е, че се е увеличил интересът към медицинските специалности – биоинженерство, бионауки, фармацевтичните специалности, както и психология. Все по-голям интерес има и към образованието в Япония. Според експертите, това е така, защото страната предлага все повече програми на английски език, но привлича интереса към себе си със своята култура и история, както и с възможността за изучаване на японски език, който е включен в учебните програми.

Съвсем очаквано, там най-търсени са технологичните специалности. Любопитен факт е, че Дания вече не е обект на интерес, защото от новата учебна година 2022/2023 програмите, които са се предлагали на английски език за чуждестранни студенти, напълно безплатно, вече отпадат, според решение на датското правителство.

Друг интересен факт е, че за един от най-предпочитаните университети в Европа се счита University of Glasgow в Шотландия. Например за да се кандидатства за бакалавърска степен в University of Glasgow е необходима диплома за завършено средно образование с минимален успех 5.30, както и две положени матури с успех за всяка – 5.50 (изборът на предмети за матури трябва да бъде съобразен с избраната от вас специалност), академична справка от 9 ти до 11 ти клас, мотивационно писмо, както и препоръка от преподавател.

Друг начин за кандидатстване е с международно признати сертификати. За магистърска степен е необходима диплома за висше завършено образование, като необходимия успех за кандидата зависи от специалността, която избира за магистър. Академична справка, препоръка от преподавател, както и CV или портфолио са допълнителни изисквания, зависещи също от специалността.

Определено препоръчителна е консултация с експерт, независимо от учебното заведение, към което бъдещият студент се насочва. Така той ще бъде напълно подготвен и информиран предварително за всички особености, които са от значение за успешното кандидатстване.