Предизвикателството „Образование в чужбина“

Информацията бе предоставена от Ели Тончева – управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „ЕДЛАНТА“.

Кои специалности са актуални сред българските кандидатстуденти и кои са професиите на бъдещето?

Непознати за България специалности, които са се появили през последните 10 години, всъщност са именно тези, които ще заемат лидерски позиции в професионалната реализация по цял свят.  Една от най-интересните , предлагана от редица холандски университети, е „Управление на водни ресурси“.

Навлизането в дигиталната епоха наложи един нов тип маркетинг, без който нито един бизнес вече няма да може да съществува. Престижни университети  във Великобритания, Холандия и Германия вече подготвят специалисти по „Дигитален маркетинг“!  Една от най-модерните специалности, появили се едва в последните 10 години и към която се очаква нарастващ интерес в бъдеще, е „Кибер сигурност“. Дипломираните специалисти ще разработват системи за защита на личните ни данни във време, в което все повече стандартни и всекидневни дейности се извършват онлайн.
Други актуални сфери са Био медицина, Генетика, Нутриционистика, Креативни технологии.

Сред най-популярните университети, които предлагат специалностите на бъдещето, са британските University of Sheffield, University of East Anglia,  University of Surrey, холандските University of Twente,  HZ University of Applied Sciences, и мнoго други.

Презентация

Великобритания – Дестинация №1 сред българските кандидатстуденти

Едва ли някой ще се очуди, че Великобритания е най-предпочитаната дестинация за образование в чужбина сред българските кандидатстуденти. Полезна информация за тези, които се интересуват от следване на острова е, че образованието в Шотландия например е безплатно за българските младежи. Шотландското правителство потвърди, че въпреки Брекзит, образованието остава безплатно за тези, които ще стартират курса на обучение през 2018-та и 2019-та година.

Стандартната годишна такса за обучение в бакалавърски програми в универсдитетите в Англия е 9250 паунда. Българските студенти могат да ползват нисколихвен заем, който покрива на 100 % таксата за обучение. Започващите следването си през есента на 2018-та година също ще имат право на този заем за целия 3 или 4-годишен период на обучение, независимо дали и кога Великобритания ще напусне Европейския съюз.

Годишната такса за университетите в Уелс е 9000 паунда за 2018-та, като финансирането чрез студентски заем също е гарантирано за целия период на обучението.

Образование във Великобритания след Brexit

Интересите на българските кандидатстуднти към образование във Великобритания се запазва, въпреки притесненията около Брекзит. Както преди вземането на това решение от британския парламент, така и сега Великобритания е ТОП дестинация за образование в чужбина сред българските кандидатстуденти. Една от причините, която е в основата на този факт, е именно това, че младежите, които стартират процеса на обучение през есента на 2018та година, получават финансиране чрез студентски заем, а дори започва и по-масово навлизане на предлагане на стипендии от университети.

Кои са най-предпочитаните британски университети от българските кандидатстуденти?

 •  University of the West of England, Bristol – един от най-популярните университети във Великобритания.
 • Southampton Solent Univerity – отличава се с интересни и по-рядко срещани специалности като Мода, Спорт и Морско дело.
 • University of Sheffield – популярен с инженерни,  социални и биомедицински науки.
 • University of Reading – известен със специалността е Метеорология.
 • Canterbury Christ Church University – отличава високия процент студенти, които продължават обучението си в рамките на 6 месеца след завършване на първия курс
 • Coventry Univerity – School of Art and Design – челна позиция в класацията по по международен опит – това е университетът, който изпраща най-много студенти на обменни програми в чужбина
 • University of Surrey – известен със специалности като: Туризъм, Хотелиерство, Финанси, Счетоводство, Диетология и здравословно хранене, и други.
 • University of East Anglia – университет, известен с програмите си за Фармация, Екология, Международни отношения, Биомедицински науки, Счетоводство и финанси и още много други.

 

Причини да учиш в Германия

 • Германия е на второ място в класацията „Най-желани дестинации“ след Великобритания

За последните пет години средно 2000 български студенти се записват в университети в Германия, като страната е утвърден фаворит в предпочитанията за обучение в чужбина на много студенти. Това до голяма степен се дължи на добрата подготовка по немски език на кандидатите, които се съревновават за прием в едни от най-селективните университети.

По последни данни в Германия има 450 висши учебни заведения, които предлагат общо над 15 800 специалности. Голяма част от тях са модерни и отговарят на потребностите на бизнеса.

 • Безплатно и достъпно обучение

Повечето университети в Германия са държавни. Макар че е образованието в тях е безплатно, има административни семестриални такси – за записване и за други административни разходи. Обикновено те са между 150 и 250 евро на семестър, в зависимост от университета. Всяка година тенденцията е да се наблюдава слабо увеличение на административните такси на държавните университети в Германия – между 10 и 20 евро на семестър.

 • Има изключително богат избор на специалности

Българските студенти могат да учат „Авиационно инженерство“  или „Строително инженерство“ в топ университети в Германия като Техническия Университет Мюнхен, KIT Karlsruhe, Университет Щутгардт.
Огромен остава интересът към специалностите „Медицина“ и „Право“. Наши кандидати са приети във  водещи университети като ЛМУ Мюнхен, Хумболдт Берлин, Университет Фрейбург.

Разбира се, не на последно място е интересът към специалността „Бизнес Администрация“/BWL/. Други специалности, които през тази година събудиха интереса на български кандидат-студенти са „Публицистика и комуникации“ и „Медии и комуникации“ в университети като Свободния Университет Берлин, Университет Дюселдорф, ЛМУ Мюнхен, както Университет Виена, където нашите кандидати успешно издържаха приемния изпит.
Не е за пренебрегване фактът, че някои университети предлагат специалности, които могат да бъдат изучавани изцяло на английски език без да е необходим сертификат за владеене на немски език.

 • Изискванията за прием в Германия са реалистични и постижими за българските кандидат-студенти.

Българските студенти, като граждани на страна от Европейския съюз, ползват привилегии при кандидатстването. Ако кандидат-студентът има сертификат за владеене на немски език на необходимото високо ниво, достатъчно за директен прием, решаващ за приема е средният успех от Дипломата за зсредно образование. Приемните изпити са рядкост, главно за специалностите, свързани с дизайн, актьорско майсторство и музика. Рядкост са и интервютата на място, както и академичните справки с определен успех и хорариум през годините. Това означава, че Диплома за средно образование с много добър среден успех и езиков сертификат за владеене на немски език с необходимото ниво, отварят вратите към водещи университети в Германия, независимо дали те са класически, технически или университети по приложни науки.

Информацията бе предоставена за списание „Детска градина Училище“, бр. 2/2018г. от Ели Тончева – управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „ЕДЛАНТА“.