След година се очаква чувствителен отлив на кандидат-студентите за Великобритания

Всеки, който е решил да продължи образованието си на Острова, има възможност да го направи при старите условия тази академична година и най-късно през януари догодина. След това, вследствие на Брекзит, нивото на таксите за европейските студенти ще се изравни с това за чуждестранните студенти от страни извън Европейския съюз и ще отпадне възможността за ползване на студентски заем. Това коментира Ели Тончева – собственик на  агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

В момента таксата на година за висши учебни заведения в Англия е 9250 паунда (съответно 9000 паунда в Уелс). За Шотландия е 1820 паунда и се опрощава за всички студенти, които успешно се справят с обучението си. От 2021/2022 г. всеки университет  ще определя сам годишната такса за обучение, която ще бъде на нивото на таксите за студенти извън ЕС. Тя ще варира спрямо мястото на университета в класациите за конктерната специалност и най-вероятно ще започва от 11 000 паунда, като е възможно да стигне и 30 000 паунда. Решението за това вече е обявено официално от правителствата на Великобритания и Шотландия.

По думите на г-жа Тончева, до момента Великобритания е била в топ 3 на най-предпочитаните учебни дестинации за българските кандидат-студенти. Очаква се да има отлив заради финансовите параметри, които драстично се променят. Ще отпадне и възможността за заеми, от които досега са се възползвали голяма част от родните студенти във Великобритания.

“Смятам, че интересът към Германия и Австрия ще нараства още повече, защото там освен на немски език се предлагат все повече програми на английски, което става водещ критерий при избора”, смята г-жа Тончева. Нидерландия също е атрактивна като дестинация, но тя няма да може да замести Великобритания поради значително по-малкия брой университети и ограничения капацитет за настаняване.

Що се отнася до предпочитаните специалности – месеци преди официалното начало на учебната година, традиционно голям остава интересът към медицина, право, архитектура, компютърни науки, бизнес мениджмънт и предприемачество, медии и комуникация, психология.