Новата академична година започва с лекции онлайн, еднопосочно движение в коридорите, засилена дезинфекция и упражнение със спазване на дистанция

 Хибридната форма на обучение е най-честата форма на обучение, на която залагат западните университети във връзка с пандемията COVID-19, това коментира експертът и управител на консултантска агенция ЕДЛАНТА Ели Тончева.

По думите ѝ академичната година ще започне навсякъде нормално, няма университети, които да са преустановили работа. Най-важната промяна е, че онлайн обучението ще бъде особено силно застъпено, дори на места в Дания и Холандия, то ще е през целия първи семестър.

Вариантът, на който ще се залага най-често е „хибриден“ – лекциите ще са дистанционно, а упражненията – на място. В помещенията, в които ще се провеждат е предвидена задължителна физическа дистанция, носене на маски и зачестена дезинфекция.

Това важи и за общите помещения като библиотеки и места за хранене. В общежитията и местата за настаняване, студентите обикновено са в самостоятелни стаи и не се предвижда промяна. Ще се разчита много на личната отговорност при хигиената.

На някои места първият семестър ще се проведе изцяло дистанционно. Пример за това са – InHolland в Нидерландия в University of Applied Sciences за специалността авиационно инженерство. В този период ще се наблегне на теоретичната част от обучението. За присъствената форма на обучение предимство се дава на първокурсниците. Това се налага заради препоръките да се използва до 40% от сградния фонд.

Учебните програми вече са адаптирани към новата ситуация, а преподавателите са подготвени, което гарантира стандартът на образование да остане непроменен. Именно това е и причината таксите да останат непроменени. Разбира се, на местата където лекциите са онлайн през първия семестър или година, се спестява значителен разход за настаняване, добавя Тончева.

Бъдещите студенти трябва да знаят, че има страни, които изискват карантина. Това важи например за Англия. University of Portsmouth и Falmouth University ще предлагат безплатно настаняване за български студенти за две седмици по време на задължителната карантина. В някои страни като Дания, например, за някои университети, се изисква задължителен PCR тест – или в кампуса или дори на летището. Най-важното, което трябва да се има предвид е, че всеки университет следи стриктно препоръките на здравните власти и се адаптира на момента.

ЕДЛАНТА