Дни преди началото на учебната година, темата за доброто обзавеждане и обновяване на детската стая става все по-актуална. Освен практични и модерни, детските столове и бюра трябва да са на първо място удобни и да предпазват дългосрочно здравето на детето. Статистиките в световен мащаб сочат, че сколиозата става все по-сериозен проблем. Само в САЩ, например, над 30 000 деца се нуждаят от своевременна медицинска помощ за коригиране на стойката.

За жалост все повече родители, които търсят ергономични мебели, вече са забелязали поява на гръбначни изкривявания при своите деца още преди да са тръгнали на училище. Това са наблюденията на експерта по ергономия и управител на ChairPro Радостин Кирилов.

За да не се стигне до това, децататрябва да са обезпечени още в ранна детска възраст. В този контекст особено актуални са “растящите мебели”, на които залагат производители като Маyer. Те са винаги по мярка през годините  – от детската градина до студентските, тъй като се настройват в голям диапазон в зависимост от ръста. Инвестицията е дългосрочна, но си заслужава с оглед това, че такива бюра и столове помагат не само за здравето, а и за правилното формиране на навици на работното място, които да бъдат приложени и в бъдеще. За какво трябва да внимаваме?

Когато се избира бюро е важно плотът да е максимално тънък. Това позволява безпрепятственото поставяне на стола максимално плътно до бюрото, за да няма пречки за краката. Когато плотътима опция за регулиране в наклон, се предотвратява навеждане напред.

Столът трябва да има опции за регулиране както във височина, така и в дълбочина на седалката. Това ще позволи на детето, дори от тригодишна възраст, да има добра опора под краката си, като в същото време гърбът ще има добра опора в облегалката на стола и щее изправен.

Освен ергономията е важна и безопасността – бюрата трябва да са с обезопасени ръбове, а столовете е хубаво да са без подлакътници, за да може детето да не се удари по невнимание. Наличието на подлакътници способства и за отпускане на тялото върху тях, което е предпоставка за изкривявания на гръбнака. Производителите на детски столове залагат също на опори за кракатавърху кръстачките, а самоблокиращи се колелца допринасят още повече за безопасността.

Да не забравяме и подходящата светлина. Тя е най-добреда идва отстрании по възможност да е естествена. Мониторът, на който все по-често работят децата, трябва да е на подходящо разстояние от очитеи да е така поставен, че да не се налага главата или тялото да се навеждат напред. Движението трябва да е на 40 до 50 минути за подобряване на  концентрацията.