Атрактивни са и програмите за Управление на туризма и Маркетинг, а Великобритания, Нидерландия, Германия, Австрия и Дания остават сред най-предпочитаните дестинации.

Мениджмънт, финанси, банково дело, управление на човешките ресурси, логистика, маркетинг, предприемачество – това са топ специалностите в бизнес сферата, към които има най-голям интерес през настоящата академична година в Европа. Те са избрани от около една трета от кандидат-студентите във Великобритания, Германия и Австрия, коментира експертът Ели Тончева от консултантска агенция ЕДЛАНТА.

Компютърните науки също са силно предпочитани. Актуалността им се засили особено много по време на пандемията от COVID-19, когато редица бизнеси трябваше да преминат в дигитален формат за кратко време, отчитат специалистите в сферата на консултирането. Тези специалности са избрани от 19 % от кандидатите за Великобритания и 28% от кандидатите за Германия или Австрия. Това е може би най-популярната сфера за кандидатите за университети в Нидерландия и Дания – 31 % от тях правят този избор.

Интересът към управление на туризма и хотелиерството също е стабилен през годините. Тази година е предпочетен от средно 26% от студентите, които са се насочили към Нидерландия и Дания.

Сред желанията на зрелостниците все по-често фигурират инженерните науки, като при тазгодишната кампания се отчита засилен интерес- от кандидатите за Великобритания около 11 % се насочват към тези специалности, около 14 % от кандидатите за Германия и Австрия, и около 12 % от кандидатите за Нидерландия или Дания.

Водещите западни университети поддържат тесни връзки с бизнеса за стажове, практики и реални проекти още по време на следването и завършилите бързо намират реализация. Атрактивна специалност остава и архитектурата. Избират я над 8% от желаещите да учат в Германия или Австрия и 7% от кандидатстващите във Великобритания.

Устойчив е и интересът към медицината, стоматологията и фармацията, особено в Германия, където тези специалности избират около 13% от желаещите. Приемът за тях в другите страни е доста по-труден, а освен това местата са ограничени.

Като цяло интересът към социалните науки остава висок. Социологията, политическите науки, международните отношения и правото са избрани от 11 % от кандидатите за Германия и Австрия, за Великобритания този процент е 9.5 %, а най-слаб е интересът от страна на кандидатите за Нидерландия и Дания. Психологията е изборът на 6 % от бъдещите студенти във Великобритания и Холандия и е 4.3 % от тези, които избират да учат в Германия или Австрия.

Отлив е отчетен при правото. Едно от обясненията е, че вече все повече се предпочита стабилна общоправна подготовка, което е най-добре да се получи в собствената ти страна, а на по-късен етап да се надгради със специализация или магистратура в отделните области.

Статистиката отчита спад на интереса към специалности, свързани с изкуство – сферата на модата, дизайна и изобразителното изкуство са избора на близо 17% от кандидатите за университети във Великобритания и 12% от кандидатите за Нидерландия и Дания.

Добрата консултация за избор на правилна специалност и университет е определяща за спестяване на време и средства. Именно това е и целта на 17-тото поред изложение Virtual EDLANTA Education Fair (vEEF), в което ще бъдат представени водещи университети от Европа и Азия. Продължавайки традициите на изложение „Европейско образование за успешна кариера“, виртуалното изложение ще даде възможност на хиляди кандидат-студенти, независимо къде в България или по света се намират, да направят своя информиран избор за бъдещото си образование.

За първи път Изложението ще е изцяло онлайн. На 10 октомври между 10 и 17 часа, след предварителна регистрация, всички участници ще могат да се включат безплатно и да задават своите въпроси на специалисти за висше образование, езикови ваканции, кариерно ориентиране и средно образование в чужбина.

Основен фокус тази година е присъствието на университети от Япония. ЕДЛАНТА е единствената агенция у нас, която работи с партньори от Азия. Общо 21 университета от Австрия, Германия, Италия, Нидерландия,Великобритания, Дания и Япония ще имат свои виртуални щандове.

За втори път на изложение на агенцията ще вземе участие японският университет Kyoto University of Advanced Science, който е единственият към момента университет в Япония, който предлага съвременни мултидисциплинарни инженерни програми изцяло на английски език – както за бакалаври, така и за магистри. Първият випуск започва обучението си през есента на 2020 година. През 2021 ще стартира и 4-годишна инженерна бакалавърска програма, също изцяло на английски език.

Вторият представител от Япония е International College of Liberal Arts (iCLA), който е с над 70-годишна история.Той предлага 4-годишна съвременна бакалавърска програма от типа liberal arts. Интересен детайл е, че като част от програмата студентите имат възможност да посещават и допълнителни занимания по айкидо, шодо, карате и така да се запознаят в детайли с японските традиции и култура.

Всички, които обмислят да продължат висшето си образование образованието си в чужбина,ще могат да получат ценна информация и да почерпят нови идеи чрез участието си в Virtual EDLANTA Education Fair (vEEF).

Те ще могат да посетят виртуално безплатни презентации и семинари, както и да участват в публични и лични чатове с консултантите на ЕДЛАНТА в специалната платформа на събитието. Много полезна за тях е и възможността за лична среща с представители на университетите чрез чат или видео връзка. Всички участници ще получат безплатен достъп до дигитални материали, свързани с образованието в чужбина.

Повече информация за изложителите и програмата на изложението можете да намерите на: https://edlanta.vfairs.com/